Matfestival

Kom och smaka på sensommaren!

Lördag 21a september firar vi säsongens smaker. Det bjuds på närodlat och härlagat, rotsaker och godsaker, matlust, äppelmust och mer därtill. Inspireras, känn, kläm och dofta! Köp med färska råvaror hem eller få tips på hur du lagar nytt av dina rester. Ta med sinnena på en resa till Gränbystaden!

När? Lördag 21 september kl 11-17

Var? I Gränbystadens galleria och på Sara Stinas torg.

På plats hittar du:

Bondens mat i Uppland – det bästa från närliggande gårdar. Grönsaker, kött, ägg, honung, bär, marmelad, ostar mm. Handla och inspireras!

Föreläsare

Kl. 12:00 & 15:00 Tuvessonskan. Vegetarisk matbloggare som lär dig liva upp dina matrester.

Kl. 13:00 Surtanten. Prisbelönt mathantverkare som är expert på fermentering. Kom på provsmakning och bli bästa vän med bakterierna.

Tuvessonskan signerar gärna din bok hos Akademibokhandeln kl 12:30-13:00 och 15:30-16:00. Bra priser på hennes senaste böcker.

Missa inte heller att titta förbi svampprovningen på Sara Stinas torg. Här lär Elles utemat dig om allt du inte visste om svamp. Ta en kopp kaffe också! Tillsammans med Elle kommer även Permakultur finnas på plats. Här kan du köpa färska grönsaker och torrvaror. 

Äppelmustning med Krohns mobila musteri. Ta med egna äpplen från trädgården och gör dem till färsk must helt gratis! Sista inlämning kl. 15, max 2 fyllda kassar med äpplen per person.

Alla barn får pynta marängklubbor med massa härligt ätbart pynt. Dessutom har vi bjudit in ett gäng ballongdjur!

Livemusik och foodtrucks med allt från langos till tacos och våfflor.

Våra härliga restauranger och cafeér har dagen till ära dukat upp med smakprover och erbjudanden i Klubb Gränby.

ICA Kvantum bjuder in till en riktig fest i butiken med massor av lokala leverantörer.

Classic Pizza Restaurant bjuder på smakprov från deras kalla förrättspizza Andalucia.

La Pasta Veloce kommer att visa hur de gör sin färska pasta.

O´Learys kommer att bjuda på minihamburgare vid östra entrén.

Sushi Yama bjuder på misosoppa.

Bastard Burgers har en tävling hela dagen.

Starbucks bjuder på smakprov av deras goda Cold Brew.

Naked Juicebar bjuder på smakprov på goda smoothies.

Holland & Barrett bjuder på ingefärsgodisar.

Burger King bjuder alla barn på en ballong.

Vi ses!

Läs mer om de olika stationerna här:

Äppelmusteri

Hur går det till? Plocka dina äpplen i pappåsar eller plastpåsar och ta med till festivalen. När du kommer väger vi äpplena, mustar dem och du får tillbaka motsvarande mängd must packad i praktiska 3 liters bag-in-box. Musten pastöriseras och håller ca 1 år. Äpplena mustas i fulla batcher tillsammans med andra besökares, men var inte orolig för det, fylligast och bäst sägs musten smaka om man blandar många olika sorters äpplen. Självklart är det gratis!

Hur mycket blir det? För att så många som möjligt ska få prova att musta är det max två fulla kassar per person (ca 18 kg) som blir 3 boxar à 3 liter. OBS musen är gjord av blandade äpplen och inte bara dina egna.

Hur lång tid tar det? En batch tar ca 2 timmar att musta men för att slippa stå och vänta rekommenderar vi att ni lämnar in äpplena direkt när ni kommer från kl 11 så skickar vi ett SMS när musten finns redo att hämtas. Under tiden har ni gott om tid att upptäcka hela matfestivalen. Sista inlämning av äpplen är kl 15:00.

Kan alla äpplen mustas? Alla äpplen går att musta bara de är mogna och inte för mjöliga. Fallfrukt med lätta stötskador fungerar fint medan ruttna äpplen måste sorteras bort. Vi plockar igenom äpplena och tvättar dem men undvik ruttna äpplen och blad.

Föreläsare

Vill du lära dig mer om fermentering ska du lyssna på Surtanten på scenen. Hon kommer lära oss hur du går till väga så du kan testa på hemma själv, samt bjuda på provsmakning av fermenterade grönsaker. Hon visar hur du ska bli bästa vän med bakterierna. 

Lyssna gärna även på matbloggaren Tuvessonskan. Hon lär oss om hur vi tar hand om våra matrester för att minska matsvinnet. Hon kommer även att bjuda på flera goda smakprov från sina maträtter.