Hurra för klimatveckan!

Den här veckan arrangerar Uppsala Kommun en klimatvecka! Hurra vad bra tycker vi och vill passa på att berätta om några klimatsmarta grejer som sker i Gränbystaden. Stort och smått där vi tillsammans gör skillnad!

  1. Först ut är våra solceller på taket på gallerian. När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen som genom en ledning bildar likström. Med hjälp av en så kallad växelriktare omvandlas sen likströmmen till växelström och kan användas i fastigheten. Solcellerna på taket genererar energi som räcker till cirka 1 200 000 LED lampor i ett helt år. Riktigt bra!
  1. När vi bygger nytt har vi möjlighet att använda så hållbara och klimatsmarta material som möjligt! Ett exempel är de fönster och glaspartier som finns i den nya södra delen av gallerian. Glasen, av typen ConverLight, blir mörkare när solljuset ökar och släpper på så vis in mindre solenergi. Mindre värme sommartid betyder att det krävs mindre energi för att hålla en bra och bekväm temperatur inne = vi kan minska gallerians energianvändande. Smarta glas, vilken grej!
  1. Visste ni att vi kör runt med gröna bilar? Eller ja, de ser ju rätt så svart ut utanpå men inuti är de gröna. Fastighetsförvaltningen här i Gränbystaden har två bilar, en som går på biogas och en som går på el. Biogasbilen drivs mer eller mindre av ”kofisar” som vår fastighetsskötare brukar säga. Koolt va?
  1. På den här punkten vill vi hylla er besökare för det hållbarhetsarbete ni gör! Under 2018 pantades det 3 109 526 burkar och petflaskor på Gränby Retur. 3 miljoner, det är rätt så häftigt. Det är lite drygt 8500 burkar om dagen. Heja er och panta mera!
  1. Ladda bilen, benen eller cykeln? Vi har byggt nya laddstationer för bilar i garaget men du hittar också laddplatser på markparkeringen kring gallerian och i den norra delen av Gränbystaden. Ladda benen kan man också göra i en soffa efter en cykeltur eller promenad hit. Och behöver cykeln lite kärlek i form av pumpade däck finns det luft både vid Sara Stinas torg och utanför Apotek Hjärtat i norra delen. Eller varför inte testa nya bussnoden? 720 stop om dagen. Heja klimatsmarta alternativ!
  1. Vi vill lyfta några hållbara alternativ som Uppsala Stadsmission. Second Hand är bra för både planeten och plånboken! Och du kanske hittar något riktigt snyggt som du är ensam om. Många av butikerna har också en egen hållbarhetskollektion och olika sätt att ta tillvara på gamla kläder så fråga i just din favoritbutik! Ett annat tips är att kika in hos Alan Skrädderi för att reparera och laga dina kläder, de hjälper dig med allt från blixtlås till kappor och kavajer.